• +36 30 4826-414
  • Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Mire számítsunk, ha megszületett a döntés a cserépkályha, vagy kandalló megépítéséről?

mire szamitsunkA cserépkályha és a kandalló építése porral, piszokkal jár. Ha utólag kerül beépítésre, szükséges a helyiség padlójának felszedése, kémény építése, vakolat leverése, fal megbontása. Emellett az építés során a helyiségbe be kell juttatni a felhasználásra kerülő anyagokat, vizet, maltert, samott téglákat, cserepeket...

Ha nem tudjuk kiüríteni a helyiséget, elégséges a bútorokat egy átellenes sarokba összerakni, és a kereskedelemben kapható, könnyen kezelhető, egyszer használatos vékony takarófóliával letakarni, így meg tudjuk védeni őket a szálló portól. A kályha/kandalló közelében lévő falakat is megvédhetjük ilyen fóliával. A közlekedési útvonalak letakarásához is lehet kapni vastagabb, strapabíróbb fóliát.

Cserépkályha építése esetén célszerű előzetesen statikus szakember véleményét kikérni a padló terhelhetőségével kapcsolatban. Az építés során ugyanis hatalmas mennyiségű víz kerül felhasználásra, ami végül elpárolog ugyan, de addig mérettől függően az összes beépített anyaggal együtt akár az 1-2 tonnát is elérheti a cserépkályha. (A frissen rakott cserépkályha kiszárításáról itt olvashat.)

Maga az építés pár nap alatt megtörténik, de ez az időtartam természetesen függ a cserépkályha méretétől, kialakításától és a mesterek, segédek létszámától is. Megfelelő tervezéssel, előkészítéssel egy hét alatt takarítással együtt „letudható" egy cserépkályha, vagy kandalló megépítése. Ehhez persze hozzá kell számítani a kémény építésének idejét is, ami lehet egy egyszerű, gyors bekötés meglévő kéménybe, vagy egy előregyártott elemekből készített külső kémény felállítása, de szükség lehet téglából, megfelelő béléssel ellátott kémény építésére is.


Fatüzelési tanácsok

fatuzeles

Kályhamúzeum

muzeum